Josefin - 3 decimeter kortare

Heej! Har verkligen saknat dessa stunder, då jag sätter mig ner och formulerar ett inlägg. Men i vanlig ordning har detta hamnat på is då livet som vanligt lyckats smita sig in emellan. På senaste har moderjord bjussat på massa fina dagar med sol och härliga landskap, kylan hänger sig dock ännu kvar. -20 var det då alla gånger i går och säkert även idag, kollade aldrig tempen men kallt var det i alla fall.
 
Annars har jag fått något slags bak-ryck då jag fått ihop en del smetar på senaste men inget som jag delar med mig av nu, kanske senare. Förutom det så har jag även blivit av med 3 decimeter hår och hunnit vara på några födelsedagskalas. Det här får vara allt för nu, på återseende! 
 
 
 
 
 

Erica - hemmagjord räkröra

Idag tänker jag bjuda på ett superenkelt recept på räkröra, det går väldigt fort att göra, och jag tycker både att det smakar bättre och känns bättre än de man kan köpa i affärerna. Det är inga onödiga tillsatser och man vet precis vad som är i. Jag gjorde en mindre mängd än vad receptet säger, och det kan man lätt anpassa efter smak och mängden räkor man använder. 
 
Till räkröran behöver du;
200g räkor (färska, i lag eller frysta)
4msk hackad dill
1dl majonäs
1dl creme fraiche eller matyoghurt
1/2 rödlök
2 msk citronsaft
salt
 
Börja med att hacka rödlöken och dillen till lämplig storlek. 
Skala räkorna om du har färska, eller krama ur frysta räkor som tinat, och de inlagda, för att få ur vätskan.
Grovhacka räkorna och lägg i en skål tillsammans med rödlöken och dillen.
Tillsätt majonäs och cremefraiche, citronsaften och salt efter smak. 
Rör ihop allting och den är färdig att servera!

Gott på  toast, som tilltugg eller på räkmackan!
På bilden här över gjorde jag iordning mindre krustader med ett salladsblad under röran för att krustaden ska hålla sig krispig.
På sidan av en rostad toastmacka men räkröra. 

Erica - Visste du att.. förr i tiden tog kyrkan emot stöpta ljus som skatt

Nu är det dags för en "visste du att.." igen! Den här gången handlar det om ljus och eld. Garanterar inte att någon av punkterna är helt sanningsenliga då de är hittade på internet, men konstig fakta är kul fakta!

♦ En erfaren brandman kan se vad det är som brinner genom att titta på lågans färg. Även ljudet kan tala om vilket ämne det är som brinner.

♦ Kalifornien, USA, är en ofta drabbad delstat när det kommer till framförallt skogsbränder. När brandpersonalen inte räcker till får fängslade män hjälpa till med släckningsarbetet.

♦ På 1200-1400 talet började ljus att tillverkas i Europa. De första stöpta ljusen bestod av talg och i vissa fall bivax. Till jul stöptes ljus till kyrkan som skatt och offergåva liksom som en form av lön till prästen, klockaren och kyrkvaktaren. De mer förmögna gårdarna skänkte också ljus till de fattiga.